La importància del joc simbòlic en el desenvolupament infantil

El joc és una activitat espontània que apareix en tots els nens i nenes. A través del joc adquireixen moltes de les seves habilitats i es van formant la imatge del món que els rodeja.
Concretament, el joc simbòlic és molt important perquè els ajuda a desenvolupar la empatia, a posar-se en la pell dels altres.
Quan imiten situacions de la vida real, els nens i nenes, passen contínuament d’allò real a allò imaginari.
Amb el joc simbòlic, els més petits amplien el seu llenguatge, desenvolupen la empatia i les habilitats socals. També és na via perquè el nen/a canalitzi les seves preocupacions i ell mateix trobi solucions a través del joc.
Aquesta modalitat de joc sol aparèixer a partir dels dos anys d’edat i es pot prolongar fins els 7-8 anys de mitja, segons la evolució i maduresa de cada nen /a.
Què és el joc simbòlic?
El joc simbòlic és aquell en el que els nens combinen situacions reals i imaginàries, imitant el món que els rodeja. Es tracta de fer “com si” fossin metges, cuiners, mecànics…
Aquesta activitat els fa viure altres móns, endinsar-se en situacions imaginàries que alhora són molt reals. És una activitat meravellosa per potenciar la creativitat, imaginació i guanyar confiança i autoestima.
Característiques
  • El nen/a és capaç de representar mentalment un objecte, una situació o un personatge (ser un metge, un fuster, ser papà o mamà…)
  • Sol tenir lloc entre els 2-7 anys, tot i que segons la maduresa de cada nen pot començar abans i prolongar-se alguns anys més.
  • En el joc simbòlic no hi ha regles. El nen o nena ha de jugar a la seva manera, utilitzant la seva pròpia imaginació. És molt important que els adults no li dirigeixin el joc. Si vol utilitzar un plàtan com si fos un telèfon, no se’ls ha de corregir.
  • Destaca la creativitat, imaginació i fantasia.
  • Amb el joc simbòlic es treballa la empatia, llenguatge, comunicació, habilitats socials, entre altres.

 

A través del joc simbòlic ,  els nens i nenes representen el món real a la seva manera, segons les seves regles i criteris. Gràcies a aquest tipus de joc, assimilen i comprenen millor el que lis rodeja i posaran unes bases que els ajudaran a desenvolupar-se millor en el futur.
Com potenciar el joc simbòlic?
Els pares i mares hem de fomentar el joc simbòlic en els nostres fills i filles, jugant tot el temps que podem amb ells, comprant-lis jocs i materials que els ajudin a potenciar la seva imaginació, o be fabricant-los nosaltres mateixos. Així lis estarem ajudant a la seva maduració com a persones, potenciant la seva imaginació i autonomia.
Recomanam que us passeu per la nostra secció de joguines de Joc simbòlic  per agafar idees i inspiració.
I mai ens oblidem que jugar és una cosa MOLT SERIOSA 🙂
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}